Sekretariat
Personvernnemnda har et eget sekretariat som utfører den daglige driften, forbereder og utreder sakene til behandling i Personvernnemnda. Sekretariatet er administrativt ansatt i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, men er faglig underlagt Personvernnemnda i den enkelte sak.
Utredningsleder: Anette Klem Funderud
Nemndas sammensetning
(01.01.25 til 31.12.28)
Personvernnemnda har syv medlemmer. Hvert medlem har et personlig varamedlem. Medlemmene og varamedlemmene utnevnes for fire år med adgang til gjenoppnevning for ytterligere fire år. Nemndas leder og nestleder skal begge ha juridisk embetseksamen eller mastergrad i rettsvitenskap.
Leder: Marius Stub er lagdommer i Borgarting lagmannsrett. Han tok doktorgrad i 2010 på avhandlingen «Tilsynsforvaltningens kontrollvirksomhet». Han har tidligere arbeidet som fungerende lovrådgiver i Justis- og beredskapsdepartementets lovavdeling, som dommerfullmektig ved Ytre Follo tingrett og som advokat hos Regjeringsadvokaten. Han har møterett for Høyesterett. Han har vært sekretariatsleder for Forvaltningslovutvalget, som avga NOU 2019: 5 Ny forvaltningslov. Han har også vært medlem av Datakrimutvalget, som avga NOU 2007: 2 Lovtiltak mot datakriminalitet, og har arbeidet som sekretær for Rådet for taushetsplikt og forskning. I 2023 deltok han i et ekspertutvalg som på oppdrag fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité utredet tok standpunkt til visse overordnete problemstillinger i forbindelse med Stortingets behandling av en sak om regjeringsapparatets håndtering av blant annet habilitetsreglene i forvaltningsloven. Han har skrevet en rekke artikler om ulike forvaltningsrettslige spørsmål, og har i en årrekke undervist og vært veileder i forvaltningsrett og sivilprosess ved Det juridiske fakultet i Oslo.
Tlf: 911 92 266. E-post marius.stub@domstol.no
Personlig vara: Gunnar O. Hæreid er assisterande statsforvaltar i Vestland sidan 2019, i Sogn og Fjordane frå 2011 til 2019. Han er utdanna jurist frå Universitetet i Oslo (1994) med tilleggsmaster (LLM) frå University of Edinburgh (1998). Hæreid har fungert som fylkesmann eller statsforvaltar i lengre periodar både i Sogn og Fjordane og i Vestland. Han har tidlegare jobba som dommarfullmektig i Indre Sogn tingrett og konstituert lagdommar i Hålogaland lagmannsrett, som sakshandsamar hjå Sivilombodsmannen og som advokat hjå Regjeringsadvokaten. Hæreid var også medlem av Forvaltningslovutvalget og av Gjerdrumutvalet, som granska kvikkleireskredet og kom med tilrådingar om endringar i regelverk. Han leiar for tida Kulturmiljølovutvalet og er nestleiar i Karantenenemnda.
Nestleder: Ruth Louise Osborg er tingrettsdommer ved Møre og Romsdal tingrett (snart Sunnmøre tingrett igjen). Hun har tidligere arbeidet hos Sivilombudet og vært dommerfullmektig og advokat, blant annet med en del fokus på forvaltningsrett. Hun har vært leder av Disiplinærnemnden for advokater siden 2019 og var medlem av utvalget som foretok en helhetlig gjennomgang av klage- og ankesystemet i Nav som avga NOU 2023:11.
Tlf: 992 74 154 E-post: ruth.louise.osborg@domstol.no
Personlig vara: Cecilie Tandberg Hallan er advokat hos kommuneadvokaten i Asker. Hun har tidligere jobbet som advokat i Den norske legeforening og i Kluge Advokatfirma, og vært dommerfullmektig i Sarpsborg tingrett.
Medlem: Malin Tønseth er advokat i Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig med spesialisering innen personvernrett og informasjonssikkerhet. Hun har mange års erfaring som forretningsadvokat med praksis særlig innenfor IT-rett og personvern og hun er leder for Advokatforeningens lovutvalg for IKT- og personvern. Malin var tidligere Head of Data Privacy i Norsk Hydro ASA og har også erfaring som juridisk rådgiver fra Nkom (Norsk kommunikasjonsmyndighet) og fra Samferdselsdepartementets seksjon for elektronisk kommunikasjon.
Personlig vara: Marit Larsen Haarr er personvernombud i Norsk helsenett SF. Hun har mange års operativ erfaring som advokat og prosjektleder knyttet til digitalisering og offentlig forvaltning, spesielt sett opp mot personvern, jus og helse. Hennes erfaring spenner fra å jobbe i Datatilsynet, in-house i IT-bransjen (Tieto-Evry systemet), som advokat i advokatfirmaet Haavind og juridisk seniorrådgiver og prosjektleder i Helsedirektoratet og Direktoratet for e-helse.
Medlem: Dr. Morten Goodwin er professor ved Universitet i Agder og nestleder for Centre for Artificial Intelligence Research (CAIR). Morten Goodwin ble introdusert til kunstig intelligens da han på 2000-tallet tok en mastergrad i Agder, og han dro senere til Danmark for å spesialisere seg med en PhD innen kunstig intelligens. Han er en aktiv forsker med mer en 110 fagvellevurderte artikler bak seg og underviser til daglig om kunstig intelligens for bachelor-, master- og PhD-studenter. Han er også en aktiv populærvitenskapelig formidler med fokus de enorme fremskritt både innen forskningen og den praktiske nytten av kunstig intelligens. Høsten 2020 gav han ut boken «AI. Myten om maskinene».
Personlig vara: Simen Sommerfeldt er teknologidirektør i Bouvet, en skandinavisk tjenesteleverandør innen IT og rådgivning med 1650 ansatte fordelt på 15 kontorer. Han koordinerer felles satsinger som sikkerhet, bærekraft og personvern, og fungerer som myndighetskontakt. Sommerfeldt og advokat Eva Jarbekk forfattet i 2019 boken «Personven og GDPR i praksis» som ble utgitt av Cappelen Damm. Han var i fire år medlem av styret i Dataforeningen Sør-Øst. Sammen med Torgeir Waterhouse grunnla han bevegelsen «Lær Kidsa Koding» i 2013. Bevegelsen har nå 200 registrerte kodeklubber, og har vært en aktiv pådriver for og bidragsyter til at vi får programmering inn i grunnskolen.
Medlem: Malgorzata Agnieszka Cyndecka er førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen, og er tilknyttet UiBs Centre for the Science of Learning & Technology (SLATE). Hun jobber med EU/EØS-rett, særlig regler om statsstøtte og personvern. Hun har publisert arbeider og underviser innen begge rettsområder. Cyndecka er eller har vært medlem av Arbeidsgruppen «På like vilkår», Postutvalget og Konkurranselovutvalget. Hun er medlem av Europarådets ekspertgruppe Artificial Intelligence and Education (AI&ED) som jobber med regulering av bruken av KI i utdanningssektoren.
Personlig vara: Ingunn Ikdahl er professor ved Institutt for offentlig rett, Juridisk fakultet, UiO. Hun forsker, underviser og formidler innen en rekke temaer knyttet til velferdsstaten, blant annet knyttet til digitalisering, trygderett, diskrimineringsrett, EØS-rett, forvaltningsrett og juridisk metode. Hun deltar i en rekke forskningsprosjekter innen disse områdene, blant annet leder hun sammen med Jon Christian Nordrum det tiårige prosjektet «Digital velferdsstat» (2021-2031).
Medlem: Bjørn Aslak Juliussen er jurist og stipendiat ved Institutt for informatikk på UiT Norges arktiske universitet. Han skriver en tverrfaglig doktorgrad om etterlevelse av juridiske krav i personvernforordningen, KI-forordningen og cybersikkerhetsrettsakter ved utvikling og bruk av kunstig intelligente systemer. Han underviser i personvernrett, strafferett og et kurs i GDPR for informatikkstudenter. Høsten 2023 ga han ut boken «Innføring og oppgavesamling i personvernrett», en praktisk innføringsbok i personvern.
Personlig vara: Hannah Bekkelund er stipendiat ved det juridiske fakultet, Universitetet i Tromsø. Hun skriver en PhD-avhandling om forholdet mellom EØS-rett og menneskerettigheter, blant annet med et fokus på EUs personvernrett.
Medlem: Heri Ramampiaro er instuttleder og professor ved Institutt for datateknologi og informatikk, NTNU. I tillegg er han leder for Norwegian Open AI-Lab. Heri er medlem av styret for Informatic Europe, medlem av Nasjonalt geodataråd utnevnt av Kommunal- og distriktsdepartementet, og medlem av styret for W Initiative. Han har tidligere vært leder for Ekspergruppen for deling av industridata, utnevnt av Kommunal- og distriktsdepartementet (2021-2022) og leder for forskningsgruppen for Data og kunstig intelligens.
Personlig vara: Robindra Prabhu jobber som data scientist i Nav med spørsmål i krysningsfeltet mellom data, teknologi og etikk, med særlig fokus på KI og mulige anvendelser i forvaltningen. Prabhu har en doktorgrad i fysikk fra Universität Bonn og bakgrunn fra forskningsmiljøene på CERN. Han har erfaring med vurdering av personvern- og samfunnsmessige konsekvenser av ny teknologi fra Teknologirådet, og har bl.a. sittet i referansegruppen til Helsedirektoratets «Nasjonal strategi for persontilpasset medisin i helsetjenesten 2017-2021», De nasjonale forskningsetiske komiteenes rapport om stordata og forskningsetikk (2020) og er aktuelt medlem av Norwegian AI Cloud (NAIC) sitt «AI Ethics Board».